Assistència a l’autoconstrucció amb palla, tècnica GREB

Aquests dies estem realitzant un assessorament tècnic per als arrebossats interiors de fang en una vivenda autoconstruida a l’Alt Empordà. La casa s’ha fet a partir d’una estructura de ferro i formigó que va quedar aturada per la crisi del totxo.

Estructura abandonada, vestigi del boom immobiliari.

Estructura abandonada, vestigi del boom immobiliari.

Els actuals propietaris van comprar aquest vestigi del boom immobiliari i li estant donant nova vida i nou feeling, segurament molt millor del que li hagués donat el promotor original. Així doncs, malgrat l’estructura és convencional, els paraments i els acabats interiors i exteriors s’estant realitzant amb tècniques de bioconstrucció: murs de palla seguint la tècnica GREB, arrebossats interiors amb argila i exteriors amb calç. Podeu veure aquest projecte en el Quequicom d’arquitectura sostenible.

Autoconstrucció assistida: arrebossar amb fang

Quan autoconstrueixes casa teva sense ser de l’ofici t’assetgen molts dubtes. De cop has d’aprendre a organitzar una obra, a triar materials, a tenir bons criteris per aconseguir qualitat a bon preu… A més, si autoconstrueixes casa teva és molt probable que ho vulguis fer ecològicament, construint amb tècniques de bioconstrucció i segons un disseny bioclimàtic. Per això et cal assistència tècnica: et miraràs molts tutorials a internet, llegiràs molts llibres i pdf’s, però també necessitaràs arquitecte, aparellador… i perquè no l’assistència dels que ja hem fet el procés d’autoconstruir?

arrebossat argila 1

Amb algunes hores d’assistència n’hi ha prou per a aprendre la tècnica d’arrebossar amb terra.

Per mi, assistir a l’autoconstrucció és tant senzill com això: transmetre un coneixement que he adquirit per experiència, acompanyar en l’aprenentatge d’aquestes tècniques els que ara hi comencen. Arrebossar amb argila és fàcil, i ho és encara més si algú que ja en sap te n’ensenya: t’estalviaràs tot el procés d’assaig-error. Fer-ho junts és fer-ho millor, sens dubte.

Si estàs pensant en començar a aprendre aquestes tècniques, mira’t aquests tallers: construir amb terra crua, i arrebossats d’argila.

La terra crua té una bellesa extraordinària

arrebossat d'argila

Els tons ocres de l’argila captiven a tothom, perquè deu ser?

I si no hi estàs d’acord, mira’t aquesta imatge: qui pot dir que aquest color no és bonic? Els acabats interiors d’argila donen una calidesa exepcional, un confort visual total. Es diu que els colors de l’argila estan gravats en els nostres gens, perquè els nostres ancestres ja els veien… potser per això donen un gran benestar. Properament parlarem del confort tèrmic, la transpirabilitat i la regulació de la humitat ambiental que aquests materials donen a les nostres llars.

27 maig, 2015 | BLOG

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.