Cob

Cases de cob: escultures habitables.

Copia IMG_7606.JPG

Les principals tècniques de construcció amb terra crua es poden dividir en quatre grans grups: rajols, encofrats, entramats i modelat directe. El cob és una de les tècniques d’aquest darrer grup: amb la massa de fang es formen directament els murs de l’edifici, sense fer-ne prèviament rajols i sense necessitat de cap estructura de fusta ni d’encofrat. Construir en cob és fer escultures gegants en forma de casa. Per això podem dir que les cases de cob són escultures habitables.

Tot i que no és una tècnica originària de Catalunya, és la nostra especialitat. El cob existeix tradicionalment a la Bretanya francesa, al sud-oest d’Anglaterra (Devon, Cornwall), a Alemanya i també a molts indrets del continent Africà. Actualment, la tècnica reneix amb força als Estats Units, especialment a Oregon, també a Austràlia i és clar, es torna a valorar als llocs on ja és tradicional, al nord oest d’Europa.

Cases confortables

Com tots els edificis en terra crua, les cases de cob tenen un confort extraordinari. Degut a la seva alta inèrcia tèrmica, amb poca energia es climatitzen a l’hivern, i a l’estiu es mantenen fresques per elles mateixes sense cap necessitat d’energia externa. Les cases de cob mantenen l’humitat relativa de l’interior entorn el 50% i s’ajusten bastant de pressa quan hi ha canvis atmosfèrics, ja que les seves parets contínuament absorveixen o alliberen vapor d’aigua, per equilibrar-se amb l’aire interior.

DSCF1258.JPGLes cases de cob, de parets gruixudes (entorn els 50 cm) i sense arestes donen una sensació molt gran de benestar i de seguretat, contràriament al que ens diuen els prejudicis sobre les construccions amb fang. Com és sabut en tota la construcció amb terra crua, les cases de cob han de tenir unes bones botes (el fonament i el sòcol no són de fang si no de ceràmica, pedra o formigó) i un bon barret: el teulat ha de tenir suficient voladís per a evitar que les parets es mullin quan plou. Tot i això, la seva resistència a l’aigua és bastant més alta de la que puguem esperar, altra vegada a causa dels prejudicis que tenim amb aquest material.

Tant si voleu assessorament en la construcció en cob, com si busqueu constructors especialitats en cob, compteu amb nosaltres.

 

 

5 thoughts on “Cob

 1. Núria

  Bon dia, tinc un projecte d’una casa unifamiliar (bioconstrucció) al baix Empordà. I voldria saber si sou constructors per sol·licitar-vos un pressupost. En espera de la vostra resposta,

  atentament,

  Núria

  Reply
  1. Oriol Balliu Post author

   Hola Núria,

   gràcies pel teu interès, si que fem habitatges de bioconstrucció, de seguida que pugui em poso en contacte amb tu via tel o mail,

   fins aviat,

   Oriol

   Reply
 2. Pingback: Educació ambiental - Rocamare.com

 3. Pingback: Educació ambiental - Rocamare.com

 4. Pingback: Ecuació ambiental - Rocamare.com

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.