Construcció amb argila al Gavarres Festival de Juià

Detall del vímet sobresortint entre el fang blanc.

Argila i vímet: el pladur d’abans i d’ara.

El dissabte 19 de setembre a la tarda vam fer un taller de construcció d’un entramat vegetal farcit i arrebossat d’argila. Va ser a la plaça de Juià, en el marc del Gavarres Festival.

El material que predomina en l’arquitectura gavarrenca, tant en els masos com en els pobles, és la pedra. Tot i això, la terra també ha sigut molt usada, i el seu ús s’està recuperant. Molts murs de pedra eren construits amb fang com a argamassa (no sempre es podia pagar la calç, que es reservava per als arrebossats exteriors).

A més de fer servir el fang com a morter per a col·locar pedres, també es pot usar per a fer envans: una estructura entramada de canya o vímet farcida i folrada amb un bon morter de terra dona un resultat espectacular. Si et vas perdre aquest taller sobre aquesta tècnica ancestral i moderna alhora, aquí en téns algunes fotos:

Preparant les canyes per a l'entramat vegetal

Preparem les canyes per a fer l’entramat vegetal: cal estellar-les i treure’n els nusos.

Preparant la barbotina d'argila

Un cop hem teixit les canyes comencem a preparar una barbotina d’argila per a fer el morter de fang.

Afegint palla a la barbotina

Amb argila no en fem prou: cal afegir palla per a obtenir un morter per arrebossar l’entramat vegetal.

arrebossant l'entramat amb el morter d'argila

Un cop tenim el morter d’argila i palla apunt comencem a arrebossar l’entramat de canyes. Amb aquesta tècnica podem construir magnífics envans ecològics, tant en obra nova com en restauració.

Una mostra del que pot ser un envà de canyes i fang

Obra acabada. És només una mostra, estem en format taller!. En cas d’obra real hi faltaran els acabats: un arrebossat final amb l’argila que més ens agradi li donarà un toc molt acollidor.

20 setembre, 2015 | BLOG