Construcció amb terra: vols aprendre’n?

La terra és el millor material de construcció que existeix

Bé, potser sembla una afirmació una mica exagerada, però tanta gent no pot estar equivocada: a hores d’ara la meitat de la població mundial viu en cases de terra crua, és a dir més de 3.000 milions de persones. (Font: Batir en Terre, Laetitia Fontaine et Romain Anger, segons el Departament d’Energia d’Estats Units d’Amèrica). Sens dubte, la construcció amb terra no és una cosa només del passat, també té molt de futur!

Així doncs, malgrat la terra no és el millor material per a tots els climes ni per a tots els llocs, si que és el material de construcció més universal i el més adaptable a moltes situacions constructives. La terra és abundant arreu, necessita molt poca energia per a convertir-la en un material útil i és tremendament versàtil de manera que la podem usar amb tècniques molt diferents. La terra no requereix transport, no genera residus i és totalment reciclable. Les construccions de terra crua són confortables, segures i sanes.

Tot plegat no treu que, dissortadament, una bona part dels habitants del planeta Terra que viuen en cases construides amb la pròpia terra no ho han triat, sinó que és la única opció que ténen. Aleshores, moltes d’aquestes cases construïdes amb terra per necessitat no tenen les mínimes condicions d’habitabilitat: no perquè siguin de terra, sinó perquè pertanyen a les víctimes de l’actual i injust desequilibri econòmic mundial.

El tapial és una de les tècniques més usades arreu del mòn, també a Catalunya.

El tapial és una de les tècniques més usades arreu del mòn, també a Catalunya.

Taller de construcció amb terra al Baix Empordà

En moltes zones d’Europa, també a Catalunya, la construcció amb terra crua hi és tradicional. Al Baix Empordà la tècnica més usada, encara que no pas massivament, és l’anomenada tapial: terra apisonada dins un encofrat. Molts masos i cases de poble són construïts parcialment amb aquesta tècnica. Properament, dins el Curs d’introducció a la bioconstrucció, dedicarem tres sessions a la construcció amb terra, en les seves principals variants. Si vols aprendre’n, aquest és el teu lloc! Et pots inscriure al curs sencer, o només a la sessió que més t’interessi.

HORARI: Dissabtes de 10 a 13h.
CALENDARI:

  • 3/12/16: analítica bàsica de la terra, fabricació de toves o adobes.
  • 14/1/17: murs monolítics de terra: tapial. Construcció amb tova.
  • 4/3/17: murs monolítics de terra: cob. Entramats vegetals farcits i revestits de terra.

PREU: 20€/sessió

LLOC: Rupià, el Baix Empordà. Espai Lluerna.

IMPARTEIX: Oriol Balliu

 

 

17 octubre, 2016 | Construcció ecològica