El bambú, quina canya!

La planta de bambú

peu bambú llum sol.JPG

L’espècie Phyllostachys viridis, relativament abundant al Baix Empordà, assoleix diàmetres de fins a 10 cm, i alçades de 12 a 15 m. Presenta un anell de color blanc a sota de cada nus.

El bambú és una herba gegant, un tipus de canya que pot arribar a dimensions descomunals. En català se’l coneix també com a canya americana, segurament perquè els indians que tornaven de les amèriques en portaven i el plantaven als seus jardins.

Tot i això, la majoria d’espècies de bambú són d’origen assiàtic. Algunes són d’Amèrica del Sud i d’altres africanes o australianes. Hi ha més d’un miler d’especies de bambú, agrupades en uns seixanta gèneres, que podem dividir en dos grans grups: els cespitosos (formen una mata comptacta) i els corredors (formen un bosquet). Cal detallar que també podem classificar el bambú en dos grans grups segons el clima on viuen: els tropicals i els temperats. A Catalunya només poden viure-hi de manera natural els de clima temperat, de moment… ja veurem cap on ens porta el canvi climàtic.

El bambú, malgrat se’l pugui considerar invasor, no representa cap perill per les comunitats botàniques locals, ja que té un factor limitant molt clar, a part de la temperatura: requereix sols humits i ben drenats. Per tant, benvingut sigui a la nostra terra.

Biologia del bambú

bambú brots

El bambú neix amb el seu diàmetre definitiu. Aquests brots, amb quatre setmanes hauran assolit la seva alçada màxima.

El bambú té un sistema de creixement molt curiós: cada canya neix amb el seu diàmetre definitiu, i assoleix la seva alçada màxima en qüestió de tres o quatre setmanes. En el nostre clima la majoria d’espècies produeixen les canyes entre el maig i el juny. Acosteu-vos als canyers aleshores, i podreu veure-les en creixement. A partir de llavors, la resta de l’any, mitjançant la fotosíntesi la planta va guardant energia a les seves arrels. A la següent primavera, la utilitzarà per generar una nova tongada de canyes.

Cada espècie de bambú té unes característiques pròpies: color, distància entre nusos, alçada i diàmetre màxims… Pel que fa a les mides, fins que una planta no assoleix les màximes que pot donar per genètica, poden passar força anys: primer s’ha d’assentar, adaptar-se i anar-se fent lloc, arrelar bé. Al cap de vuit o deu anys, ja començarà a donar canyes de la mida màxima que li permet la genètica pròpia.

La reproducció del bambú també és sorprenent. Cada any es reprodueix de forma vegetativa, les arrels formen brots nous sense reproducció sexual. Només floreix, i per tant produeix llavor, un cop cada aproximadament cent anys!!! I després, es mor. I això passa, alhora, a totes les plantes del mateix clon, de la mateixa genètica, encara que visquin separades. M’explico: si m’emporto un tros d’arrel de bambú de la Xina i el planto a l’Empordà, el mateix any que florirà i es morirà el d’allà, ho farà el d’aquí.

Els usos i els beneficis ecològics del bambú

creu cistelleria

Cistelleria en bambú i vímet. En aquest cas, per a ús arquitectònic com a armadura d’una cúpula en terra crua.

El bambú creix a una velocitat bestial, és un gran fixador de carboni. El bambú amb les seves arrels reticulars fixa el sòl i evita l’erosió. El bambú manté els cursos d’aigua i n’evita el dessecament. A nivell ecològic, és una planta excel·lent. I bonica, molt bonica.

Per a nosaltres el més interessant del bambú és la seva productivitat, el benefici que ens pot donar. Posem-ne un exemple, com a material de construcció: per aconseguir una biga de fusta d’igual resistència que una de bambú necessitem com a mínim 20 anys de creixement de l’arbre. El bambú amb 3 anys en fa prou.

A més, per a treballar la fusta i fer-la útil es necessita molta maquinària fortament energívora, en canvi el bambú es treballa perfectament amb eines manuals.

Els brots tendres de moltes espècies són comestibles. I si els deixem créixer,  el bambú ens regala les seves canyes. El bambú serveix per fer instruments musicals, mobles, tanques, peces de cistelleria. A Barcelona tenim un taller de bicicletes de bambú. Amb el bambú es fan cases senceres (al tròpic, és clar), i estructures per a la construcció. S’han fet obres d’enginyeria com ponts, o petits sistemes de rec. Les bastides dels grans gratacels assiàtics són de bambú.

Amb processos industrials un xic més complexos i no sempre ecològics, s’aconsegueix aïllar la fibra del bambú i fer-ne paper i teixits. El bambú podria ser també una bona font d’energia renovable, usant-lo com a combustible.

Bambú lab

unió de bambú

Experimentant una unió de bambú en un taller d’Oscar Hidalgo, el gran mestre colombià de la construcció amb bambú.

Si ets un friqui del bambú, com jo… què tal si ens trobem i fem coses? Des d’aquí proposo la creació d’un equip d’investigació del bambú, tant pel que fa al conreu i ús ornamental com al seu ús com a material… ens hi posem?

Anirem informant, seguiu-nos: segur que publicarem nous posts sobre el bambú, aquest només és el primer i més genèric de tots.

28 novembre, 2014 | BLOG

6 thoughts on “El bambú, quina canya!

 1. July

  Hola, en quina població exacte del baix empordà puc trobar-ne lliure? Tinc pensat fer cosetes de bambú. Gracies 😉

  Reply
  1. Oriol Balliu

   Uf n’hi ha arreu però no és fàcil d’explicar… depen de quin tipus necessitis, quantitat…
   En general tots els canyers tenen un o altre propietari, amb qui s’ha de parlar abans de tallar-ne.

   Reply
 2. Ricard Comas

  M’ha agradat el post !!!!! A la meva propietat passa una riera on només creixen canyes comuns i xops, i m’ agradaria saber si planto bambu viridis es menjarà la canya comú..
  Aquesta riera al primavera normalment surt aigua de les mines que hi ha a la propietat i corre riera a baix. Aquest hivern ha sigut bastant sec i ara la riera està seca perquè el nivell freàtic està una mica baix però s’està recuperant. Crec que seria un lloc ideal per fer un gran bosc de bambu.
  També estic mirant on puc aconseguir aquesta espècie de bambu o d”altres que siguin grans per poder fer que la llera de la riera sigui mes verda a l’hivern.
  Sabeu on puc comprar el bambu i que tinguin varietat en espècies per poder agafar-n’en unes quantes per fer diferents boscos de diferents varietats
  Al veí té bambu d’aquests grans, puc agafar unes arrels i plantar-les on estan les canyes comuns? Quan tardarà en invair el terreny i guanyar-l’hi la partida a les canyes comuns?
  Espero la vostra resposta
  Gràcies per endevant

  Reply
  1. Oriol Balliu

   Hola Ricard, el bambú es una planta brutal!!! i alguns la consideren invasora i la volen erradicar… jo en dic racisme vegetal! també venen de fora els castanyers, els lladoners, la canya comú… i què? Home, hi ha alguna espècie realment ivasora i que arriba a anular les comunitats vegetals autòctones com és l’Ailant… aquestes les hem de controlar! però el bambú? Si és magnífic! i té una dependència molt gran de l’aigua, per tant difícilment envairà grans zones…
   A veure, responc el que em demanes: el bambú competirà amb la canya comú, però no l’erradicarà. Al principi li costarà bastant, i potser al cap d’anys acabi dominant. En tot cas, hauries de fer una bona neteja de canya comú, amb la dificultat que té una xarxa d’arrels molt densa i contundent.
   Per trobar bambú per plantar tens varies opcions: comprar-lo en test, alguns vivers en tenen, o comprar arrels per internet. De totes maneres no et puc recomanar cap lloc perquè no els he provat.
   Per fer-ho a partir d’arrels del teu veí si que et puc donar consell: la millor època és finals d’agost-setembre, quan la planta està més parada i tindrà tot l’hivern per davant per aclimatar-se. Cal agafar un bon magall, preparar-se per una feina dura, i gratar la terra fins trobar els rizomes, normalment són bastant superficials i fàcils de trobar. Aleshores els descalces una mica amb el magall, i amb la mateixa eina o un bon xerrac en treus troços de 20-30 cm de llarg. Els portes al lloc on vols plantar-los i els enterres a poca profunditat. Rega-ho bé, i mantingues l’humitat fins a l’hivern. A la primavera següent haurien de començar a treure les primeres canyes. Si no plou, hauràs de continuar regant fins que brotin.
   Atenció al tema: per molt que la varietat sigui de canyes gruixudes, els primers anys les farà primes, i cada aniran naixent-ne de més gruixudes. Un canyer de bambú no dona els diàmetres màxims que pot donar per genètica fins al cap de molts anys d’establert.
   Per últim, una dita xinesa: un home tarda 10 anys a fer un bosc de bambú, 10 homes tarden un any. O sigui que ja ho saps: pots anar organitzant una arrossada per enganyar uns quants amics…

   Reply
 3. El Bosc de Bambú

  Hola! Fantàstic el post! Som una parella que hem començat un petit projecte a Crespià, precisament ens diem El Bosc de Bambú perquè en tenim un al jardí i ens fascina! També ens agradaria conèixer maneres de treballar-hi, monteu algun taller? Abraçades panda!

  Reply
  1. Oriol Balliu

   Uau, que bé! Em sembla que ens haurem de conéixer… No, ara mateix no tenim cap taller a punt, però això és dit i fet; Quedem per parlar-ne i montem alguna cosa, només ens faltarà trobar prou gent… Fins aviat, anirem informant!!!

   Reply

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.