El tadelakt: l’art dels hammams del marroc

Els banys més bonics i naturals

El tadelakt és una tècnica de revestiment d’interiors ideal per a les zones humides. És perfecte per a les cambres de bany i la zona d’aigua de les cuines.

El tadelakt és original de la regió de Marraqueix, al Marroc, i s’utilitza molt en els hammams dels seus famosos Riads.

Aquesta tècnica d’impermeabilització de parets es basa en l’ús de la calç com a material lligant. També porta pols de marbre per donar-li estructura i duresa, pigments naturals per al color i sabó negre com a impermeabilitzant. Tot plegat, amb la manera d’aplicar-lo i brunyir-lo dona un resultat espectacular, un estuc molt superior al més conegut estuc venecià. És incomparable als moderns microciments o altres mandangues basades en l’ús de resines sintètiques.

El tadelakt és sobretot sensorial: el seu tacte i la manera com reflexa la llum ens captiven a la primera vista.

En aquesta mostra es pot apreciar el reflexe de les canyes del darrera.

Procés de realització del tadelakt

la base

En aquest post explicaré com es fa el tadelakt, tot seguint el procés de realització d’unes mostres de color que he realitzat fa pocs dies. Són el treball previ a l’aplicació de tadelakt en una cambra de bany. Ténen per objectiu trobar el color exacte que agradi al client.

En primer lloc cal preparar la base. En aques cas aprofitem restes de rajola ceràmica com a suport. Preparem un morter de calç amb àrids de marbre i les revestim amb una capa d’aproximadament mig cm de gruix, deixant l’acabat rugós:

Després de dos o tres dies, quan la base sigui ben seca, començarem la capa d’estuc, pròpiament dita tadelakt.

Aplicació del gruix del tadelakt

En aquest cas faig servir una barreja de calç aèria en pasta amb una mica de calç hidràulica de Saint Astier. Com a àrid, pols de marbre blanc de 500 micres.

Dret a llei s’hauria d’utilitzar calç de Marràqueix, que es el material original del tadelakt. De totes maneres cal importar-la d’allà, surt bastant car, i no és de més qualitat que les calç que podem trobar per aquí. Al final, el que realment importa és el brunyit, del que parlaré en el següent apartat. Tot i això, per als puristes, aquí teniu el millor lloc per a comprar calç de Marràqueix.

Primer fem la mescla de calç i pols de marbre. A continuació, si el volem de color, la pigmentem.

Cal buscar els pigments més propers al color buscat. En aquest cas, anem a la cerca dels colors de les rajoles ceràmiques que seran el paviment del bany, amb l’objectiu que les parets siguin el més semblants possible.

En general posem entre un 0’5% i un 5% en pes de pigment respecte al total de morter, en tantes combinacions de color com calgui. L’afegim a la pasta prèviament hidratat:

Tot seguit apliquem el morter de tadelakt pigmentat sobre la base. Cal fer ben bé tres passades, cada una de 1-2mm de gruix, deixant-les bastes: ara encara no és l’hora de refinar l’acabat.

Un cop tenim el gruix definitiu de material, entre 3 i 5mm, comença la part més difícil de la tècnica; cal anar fent cada procés en el punt d’humitat correcte de la pasta.

Estuc i brunyit final del tadelakt

En primer lloc es remolina amb la llana de fusta de cedre la superfície, i es planxa amb una llana d’acer inoxidable. Després d’aquest procés l’aspecte de la superfície ja canvia molt:

En aquest punt del procés hem aconseguit un estuc de calç. Això ja es podria donar per acabat: seria un bon revestiment natural i ecològic per a un bany, una cuina, o qualsevol habitació. Ara bé, per tal que sigui tadelakt, caldrà brunyir-ne la superfície. Ho farem amb una pedra especial, que també podeu trobar a easytadelakt. En un cert moment, hi posarem sabó negre i continuarem passant la pedra:

Aquest procés el podem repetir fins a no poder més, mentres el punt d’humitat de la calç ho permeti. Despres ho deixarem assecar, rentarem les restes de sabó amb aigua i hi passarem un drap sec. El resultat final, com deia al principi del post, captiva a la primera vista:

És clar que per aprendre a fer tadelakt cal practicar-lo. Cada vegada més gent em demana que organitzi alguns tallers, així que la cosa està al caure. Espero trobar les dates ben aviat. Podeu mirar la proposta, encara sense data, per a fer un taller de tadelakt al meu taller de la Pera, al Baix Empordà.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

16 abril, 2018 | BLOG