Envà bioconstruit d’entramat vegetal

Aquest estiu hem realitzat una feina de bioconstrucció en una obra molt interessant de l’Alt Empordà. Es tracta d’una vivenda unifamiliar ecològica que s’està construint per mòduls i s’ha començat per un apartament de planta circular. Els materials principals són la pedra per al fonament i el BTC (Bloc de Terra Comprimida) per als murs. La coberta és recíproca, de fusta. A aquest tipus de cobertes els hi dedicarem un post sencer més endavant. Els arquitectes del projecte són l’Esteve Navarrete i en Dani Molina, de Auba Bio Arquitectura.

Nosaltres hi hem participat fent un envà i una porta corredera d’entramat vegetal, a més dels acabats finals d’argila.

Teixint el vímet sobre el bastidor de fusta.

Teixint el vímet sobre el bastidor de fusta.

L’envà, que separa la part de cuina i estar de la part de dormir, consta d’un bastidor rectangular de fusta amb uns montants verticals, que fan la funció de costelles per a teixir-hi el vímet.

Un cop tenim el vímet trenat fins a dalt, comença el revestiment amb fang. Es treballa a quatre mans, de manera que mentres una persona arrebossa per una cara, una altra ho està fent al mateix temps per l’altre costat, de manera que els espais entre els vímets quedin completament farcits de terra.

La primera capa es fa amb un morter d'argila molt bast.

La primera capa es fa amb un morter d’argila molt bast.

Arrebossat final d’argila blanca

Un cop completament seca la base procedim a fer-hi l’acabat final. En aquest cas hem optat per un acabat clar, que contrasta amb el to fosc del vímet.

La capa final d'argila blanca a mig fer.

La capa final d’argila blanca a mig fer.

Tot el conjunt es neteja amb una esponja per a deixar l’entramat vist, de manera que el resultat final és molt bonic com podeu veure en aquestes imatges.

Bé doncs, ja ho saps: si t’agrada i vols alguna cosa semblant a casa teva, fem treballs de bioconstrucció. O bé, si vols aprendre els trucs per a fer-ho tu mateixa, apunta’t al taller de construcció amb terra. Fins aviat!

Detall del vímet sobresortint entre el fang blanc.

Detall del vímet sobresortint entre el fang blanc.

31 juliol, 2015 | BLOG

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.