Oriol Balliu

oriol balliu

Educador ambiental per la Fundació Pere Tarrés, fundo Rocamare el 1997 i treballo com a educador i coordinador de projectes fins al 2014. Dissenyo i realitzo el projecte Descoberta de l’entorn natural de l’escola, participo al programa Els Tallers Ambientals de la Diputació de Girona, i genero materials didàctics per a cases de colònies i els parcs naturals del Cap de Creus i de les Illes Medes. Organitzo i realitzo cursos d’horticultura ecològica i d’ecologia domèstica.

Des dels anys 90 sóc cuiner solar, practico la cuina solar a nivell domèstic sempre que fa sol, faig tallers i demostracions en públic i la promociono com a bon exemple d’estalvi energètic.

A partir de l’any 2000 m’interesso per a l’autoconstrucció ecològica, i participo en diversos tallers per a aprendre les tècniques que més m’interessen, especialment les relacionades amb la terra, la calç i el bambú com a materials de construcció:

  • Curs de Bioclimàtica de la Udg a Girona el 2003.
  • Curs de construcció amb terra a Navapalos (Soria) el 2004.
  • Obra real i formació de construcció amb terra a la Bretanya francesa amb Laurent Coquemont els estius de 2005 i 2006.
  • Aprenc a construir en bambú de la mà d’Oscar Hidalgo a la Toscana l’hivern de 2007.
  • Revestiments d’argila amb Bill i Athena Steen a Navarra el 2011.
  • Tadelakt amb Juan Piqué de Easytadelakt, a Cuenca el 2012.

Aplico el meu aprenentatge en l’autoconstrucció d’una casa en cob al Baix Empordà, del 2007 al 2013, on hi ha la seu de Rocamare. El resultat és tant gratificant que decideixo compartir els meus coneixements. Per això a partir de 2012 integro a Rocamare la formació i assessorament en construcció amb terra, a més de la realització de petites obres de construcció o restauració ecològica.

Des del 2014 i fins l’actualitat treballo en la construcció de diverses obres en terra crua com l’obra en terra-palla de Palau Saverdera, la de rajols de fang a Les Salines i una altra també de toba o adobe a Roses, a més de fer algunes intervencions d’interiorisme sostenible i diversos murs de tàpia o encofrat de terra crua.