Revestiments naturals per a l’interiorisme ecològic

Us presentem tres treballs que hem fet durant l’any 2019 en espais públics de Girona i el seu entorn.

Botiga Biodrissa de Girona: morter gravat d’argila.

L’encàrrec demanava un efecte de terra treballada, en relació a la producció pròpia dels aliments ecològics que s’ofereixen a la botiga.

Aquest és un treball que hem realitzat en una botiga – restaurant de productes ecològics al c/ Ciutadans de Girona.

Sobre paret ceràmica hem aplicat un morter de fabricació pròpia a base de terra, àrids diversos i fibres vegetals.

L’encàrrec dels arquitectes del projecte demanava que aquest acabat d’interior complís diverses funcions alhora:

  • Funció estètica. L’hem aconseguit amb el ratllat en fresc generant unes línies que donen un gran relleu a tot el conjunt. Amb l’addició d’àrids de color la paret ofereix un to càlid molt acollidor, ideal per a ambients relacionats amb l’alimentació. La combinació del material i el gravat fa evident la referència a la terra de cultiu.
  • Funció acústica. El propi material terra té un bon comportament acústic perquè és molt absorvent del so. En aquest cas ho hem millorat amb el ratllat horitzontal, que fa un efecte amortidor dels sons i per tant genera confort acústic al local.
  • Funció de regulació de la humitat. L’argila és un gran regulador de la humitat ambiental. En aquest cas el ratllat crea més superfície i per tant millora aquesta qualitat del material. La conservació de la fruita i al verdura requereix una baixa humitat, i això ho facilitem amb aquest revestiment natural i ecològic. Els clients també gaudeixen d’una millor estada gràcies a aquesta regulació natural de la humitat ambiental.

Oficina de l’obrador de Gelateria Rocambolesc a Girona: revoc d’argila amb cacau.

En aquest cas entenem la fisuració del material com un motiu més de bellesa.

Aquesta feina va ser un repte important. És una feina única per a un client únic. En aquest cas la funció que se’ns demanava era purament estètica.

Per una banda, treballar amb materials com l’argila sobre pladur no és fàcil. És encara més difícil si no vols utilitzar ponts d’unió químics. Vam resoldre el problema d’adherència mitjançant una malla de jute clavada mecànicament.

Per altra banda, l’encàrrec demanava l’ús d’algun residu de l’obrador. Vam proposar la clofolla del cacau. Després de moltes proves al nostre taller, vam trobar una fòrmula en que el material funcionava, no sense problemes. El cacau absorvia gran quantitat d’aigua i això generava una posterior fisuració del material a l’assecar-se a la paret. Finalment, malgrat la deformació professional que ens porta a veure la fisura com un error, vam aprendre a valorar que també té la seva part de bellesa.

Per últim, treballar per a un client tant especial com en Jordi Roca no semblava fàcil d’entrada. Per contra, la seva amabilitat i comprensió, com la de la seva dona Ale, van facilitar molt la feina i va ser un plaer treballar per a ells. Sempre recordaré el moment en que en Jordi em va dir: “m’encanta, sembla un turró”.

Restaurant Es Carxofa de Púbol: revestiment de calç amb pellofa d’arròs.

La textura ve donada per la pellofa i el color per l’àrid ceràmic.

Com en els dos anteriors casos en aquest projecte voliem trobar un material totalment en sintonia amb el caràcter del local. Si en una botiga de fruita i verdura ecològica hem prioritzat la terra i en una gelateria hem usat la clofolla del cacau, en un restaurant especialitzat en arrossos la solució era clara: fer servir la pellofa d’arròs com a material de construcció.

De fet, la pellofa d’arròs ja l’estem utilitzant en altres morters per les seves qualitats aïllants i de durabilitat. Gairebé la podriem considerar un àrid verd perquè tot i ser d’origen vegetal té un comportament gairebé mineral.

Aquest morter havia de ser també de Km0, com ho és el restaurant. El material lligant és calç de Fonteta cuita amb mètode tradicional, en un projecte liderat per Josep Matés durant el 2018. L’àrid és xamota, és el residu d’una bòvila del mateix municipi que el restaurant trinxat i tamissat. Amb aquest àrid aconseguim el tó rosat, acollidor i de la gama dels tóns aconsellables per a zones de menjar. Per últim, la pellofa d’arròs és el que li dona cos i textura, a més d’un acabat únic que fa preguntar… com està fet això? En aquest cas la pellofa ha sortit de Pals, també molt proper a Púbol, d’una empresa agrícola amb criteris de sostenibilitat i Km0.

10 desembre, 2019 | BLOG