acabat natural d'interior amb canya vista

Taller d’acabats naturals d’interior: argila i calç

Interiors ecològics: naturals i sans

La terra i la calç eren els dos aglutinants més usats tradicionalment per a revestir els interiors dels habitatges. El guix, que també ho era en les zones on se’n produia, a hores d’ara els ha pres tot el protagonisme: la immensa majoria d’habitatges actuals estan enguixats per l’interior, ja sigui en peces prefabricades (pladur) o en pasta.

Alguns guixos poden acceptar-se en bioconstrucció: si són d’origen natural, sense additius, com per exemple el guix d’Albarracín. De totes maneres, la majoria de guixos que es fan servir a la construcció moderna porten una motxilla ecològica important: s’han produït lluny del lloc on s’apliquen, han consumit força energia per a produir-se, i porten molts additius químics. En general el guix es poc transpirable i gens reciclable. Normalment, a més, requerirà una capa de pintura que en general tampoc tindrà res de natural ni de sana ni d’ecològica.

Per tot plegat, potser va sent hora de redescobrir els materials més propers, menys el·laborats i més bonics com l’argila i la calç.

Estuc de calç pigmentat: un bon exemple d'acabats naturals d'interior

Estuc de calç pigmentat

Taller de revestiments d’argila i calç: la bellesa del teu interior

Hem preparat un parell de tallers per a aprendre a fer servir aquests materials. Parlarem i practicarem les formulacions de morters a partir dels materials originals, les seves possibles mescles i la manera de pigmentar-los per trobar els colors desitjats.

Parlarem i practicarem també les tècniques d’aplicació, sempre a petita escala per poder fer tots els passos necessaris.

Començarem per la part més basta dels morters de base, fins a la més fina dels estucs i les pintures.

Aquest taller, al que et pots inscriure solt, forma part del curs d’introducció a la bioconstrucció.

HORARI: Dissabtes de 10 a 13h.
CALENDARI:

  • 18/3/17: acabats interiors ecològics: capes base de terra, de calç i mixtes.
  • 8/4/17: morters fins de terra, de calç i mixtes. Pintures naturals. Tadelakt.
  • 13/5/17: pintures i additius naturals per a morters i acabats fins

PREU: 20€/sessió

LLOC: Rupià, el Baix Empordà. Espai Lluerna.

IMPARTEIX: Oriol Balliu