Xerrada – debat: història de l’energia

Quin model energètic volem?

En aquesta xerrada-debat acompanyada d’imatges ens centrarem en la relació dels humans amb l’energia des que vam aprendre a controlar el foc fins ara, en que ens sembla controlar fins i tot l’energia atòmica. El foc, els corrents d’aigua, la força del vent, les marees, la força de les onades… el petroli, el carbó, el gas… l’energia nuclear, l’hidrògen… d’on venim i cap a on anem en la nostra aventura energètica?
Si una cosa diferencia els humans de la resta d’éssers, aquesta és el control de l’energia exosomàtica, és a dir l’energia externa al propi organisme. Des que vam aprendre a controlar el foc, fet que va ser clau per a la socialització i el desenvolupament del llenguatge, fins a l’actualitat han passat moltes coses, hem viscut moltes vetllades a la vora del foc.

Eficiència energètica

D’aleshores ençà, les nostres necessitats energètiques no han parat de créixer, amb el conseqüent impacte sobre el medi. Més extracció de recursos, més infrastructures de distribució, més consum normalment són sinònim de més impacte i no necessariament de més benestar. En aquesta xerrada, a partir de l’anàlisi de com hem usat l’energia fins ara els humans, proposem un projecte de futur en que amb el mínim impacte es generi el màxim benestar, basat sobretot en l’ús eficient i descentralitzat de l’energia que a cada lloc estigui més a mà: el sol, el vent, l’aigua, la biomassa…

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.